Mihál sa obáva odchodov ľudí, údajné formovanie novej SaS nekomentuje

26.03.2013 Bratislava

Bratislava 26. marca (TASR) - Nový podpredseda SaS Jozef Mihál sa obáva odchodu väčšieho počtu liberálov zo strany. Údajné snahy sformovať akúsi novú SaS, o ktorých sa hovorí v kuloároch, Mihál nekomentuje.

"O tejto iniciatíve nič neviem. Pokiaľ viem, zatiaľ je SaS len jedna," povedal pre TASR Mihálov stranícky kolega Juraj Droba.

Viacerí členovia SaS, ktorí nechcú byť menovaní, vinia z rozbíjania strany a zámerov založiť novú Daniela Krajcera. "Že ja som za tým? Tak to niekto vie viac ako ja," reagoval Krajcer pre TASR. V súčasnosti je situácia podľa neho taká, že predseda SaS Richard Sulík odvolaním Juraja Miškova z postu podpredsedu porušil dohodu, že nebude "krágľovať" podporovateľov Jozefa Kollára. "Vnímam to tak, že urobil hrubú politickú chybu. My teraz zvažujeme všetky alternatívy, ale o nejakej novej SaS by som určite nehovoril," poznamenal Krajcer, podľa ktorého Sulík svojim konaním potvrdzuje, že nechce akceptovať stranu, ktorá by bola demokratická.

O odchodoch zo strany SaS sa hovorí v súvislosti s opätovným zvolením Richarda Sulíka za predsedu strany. Jeho protikandidáta Jozef Kollár, ktorého vo voľbe predsedu na kongrese v Prešove podporilo 121 liberálov. Sulík ho v predsedníckom súboji porazil rozdielom 13 hlasov. Kollár hovoril, že ak voľby nevyhrá, zostane pracovať pre stranu. Sulík zas ľúbil, že nebude "krágľovať" podporovateľov svojho protivníka.

Na rokovaní Republikovej rady (25.3.) Sulík navrhol odvolať podpredsedov a vymenovať nových. O funkciu tak prišiel Juraj Miškov, ktorý otvorene podporoval Kollára. Ten Miškovove odvolanie vníma ako krágľovanie, a teda nedodržanie dohody zo strany Sulíka. Predseda SaS tvrdí, že "v žiadnom prípade nejde o krágľovanie". Podľa neho je prirodzené, keď s funkčným obdobím predsedu skončia aj funkčné obdobia podpredsedov.

Kollár dnes v reakcii na odvolanie Miškova pre TASR uviedol, že zvažuje všetky možnosti. Pripustil, že aj možnosť odchodu zo strany. O zakladaní nového subjektu nehovorí. "Ale myslím si, že každý máme nejakú svoju spodnú hranicu dôstojnosti, ktorá sa už nedá podliezť," poznamenal Kollár. Zároveň pripomenul, že na Kongrese ho vo voľbe predsedu SaS podporilo 121 liberálov.

Tieto čísla vníma aj Mihál, podľa ktorého to dokazuje, že Kollár má pomerne veľkú podporu a rešpekt v SaS. Nazdáva sa, že pre liberálov by preto bolo logické a správne, keby ich najužšie vedenie tvoril tandem Sulík - Kollár. Pre Mihála je preto nepochopiteľné, prečo Kollár odmietol Sulíkovu ponuku na podpredsednícky post. "Neviem, čo si mám o tom myslieť," povedal pre TASR Mihál, ktorý sa obáva masívneho odchodu ľudí zo strany.

Z Miškovovho odvolania je veľmi sklamaný Martin Chren. "Začal pôsobiť akýsi valec novozvoleného predsedu z liberálneho domu," povedal Chren, ktorý chce veriť, že Sulík v sebe nájde sebareflexiu. Dnes však podľa neho vedome porušuje dohody, napríklad "krágľovaním" ľudí. Sulík by sa mal podľa Chrena zmeniť. O odchode zo strany v prípade, že sa predseda nezmení, je podľa Chrena predčasné hovoriť. "Všetci sme veľmi dlho žili pre SaS, máme spoločné hodnoty, za ktoré chceme bojovať. Avšak každý má určitú úroveň svojej hrdosti a politika valcovania nikomu z nás liberálov nie je blízka," doplnil.

O odchode zatiaľ nehovorí ani Juraj Droba, ktorý tiež podporoval Kollára. "Počkám na to, ako sa dohodnú páni Sulík a Kollár a následne budem konať," povedal pre TASR. Sulíkovo konanie na Republikovej rade považuje za "nie najšťastnejšie". Na upokojenie situácie bude podľa Drobu potrebná "zo strany predsedu Sulíka naozaj veľmi priateľská ruka, ktorá sa vystrie smerom k pánovi Kollárovi". Droba si myslí, že by si Sulík mal osvojiť veľkú časť Kollárovho predvolebného programu. "Bol dobrý a ukazoval, ako byť opäť dvojcifernou stranou, ako prežiť," poznamenal Droba.
 

Vyberte región